Casa Fractal

En un terreny plà a les afores de Santiago de Xile, amb llunyanes vistes a la serralada andina, es planteja el projecte de la Casa Fractal, amb un programa clàssic de casa unifamiliar amb tres grans zones funcionals independents (àrea dels pares, àrea biblioteca, àrea pels fills i àrea de cuina i servei), una amplia sala d’estar menjador i un quincho exterior. 

Concepte

L’idea de partida és conformar una casa on l’interior sigui infiltrat pel jardí exterior. La forma essencial escollida és l’esvàstica en tant que forma geomètrica que s’obre (es deixa infiltrar) en totes direccions. Com passa a la casa amb 3 patis de Ryue NIshisawa, a la casa fractal l’espai exterior rodejarà l’interior i viceversa. 

L’estratègia compositiva es basarà en la fractalitat. La mateixa estructura en esvàstica s’anirà reproduint generant els diferents espais de la casa: a cada rectangle s’hi introdueix una nova esvàstica en que el centre es l’espai buit i els volums perimetrals el ple. La iteració concèntrica conforma un ordre compositiu que permet avançar des del detall fins la totalitat del projecte, mantenint les mateixes característiques a diferents escales. 

Un element constructiu principal, la travessa de fusta, defineix els tancaments de la planta esvàstico-fractal generada, conformant tant l’estructura portant com els acabats interiors i de façana de la casa, que poden ser tant parets opaques com gelosies.

El jardí es composa a través d’un element central (la pròpia casa) i quatre elements perimetrals en esvàstica: el pàrquing, la piscina, la pista esportiva i el quincho exterior. S’introdueixen diversos canvis topogràfics per donar-li complexitat al paisatge i assolir unes vistes netes cap als andes. 

Dins la casa, les quatre àrees principals (àrea dels pares, àrea biblioteca, àrea pels fills, i àrea de cuina i servei) rodegen o son rodejades per la zona comuna (accés, sala d’estar i menjador) que alhora s’obre cap a diferents espais intermedis que permeten una gestió climàtica eficient: a l’estiu la casa es pot protegir completament del sol gràcies a les persianes mòbils, a l’hivern es pot obrir generant l’efecte hivernacle als espais intermedis escalfant l’interior. Al centre de la casa apareix un pati que reproduirà el jardí exterior a l’interior i que comptarà amb una font per generar refrigeració evaporativa a l’estiu. En el disseny de la font trobarem de nou una esvàstica, dins una esvatica, dins una esvàstica… 

Imatges

Plànols

Fitxa Tècnica

Ús: Habitatge

Ubicació: Colina, Santiago de Chile

Data de projecte: 2015

Superficie construïda: 583,52 m2

Autor: Nil Brullet Francí

Equip: Nil Brullet, Lluís Mateos

Proyectos Relacionados