Showroom Lamigraf

L’empresa Lamigraf, dedicada a la impressió de paper decoratiu, requereix la construcció d’un nou showroom al mateix solar on s’ubiquen les oficines centrals i la fàbrica del grup.  

L’idea del projecte és construir un espai que, a més de ser versàtil per exhibir els productes a potencials compradors potenciant la marca i els seus valors, denoti -mitjançant l’arquitectura- l’activitat de l’empresa. 

Concepte

Però que és el que fa exactament Lamigraf? És una organització capaç d’imitar qualsevol tipus de material amb una precisió altíssima. Des d’un roure americà de tons vermellosos que acabarà essent un parquet laminat en una sala d’estar de Toronto, passant per un marbre de Carrara que acabarà fent d’acabat a un lavabo d’Istanbul, a una ceràmica hidràulica per un pis del Eixample, o un dibuix estampat per decorar l’habitació infantil d’una casa a Shanghai. Qualsevol textura, qualsevol pedra, qualsevol teixit, qualsevol fusta, qualsevol element, pot esser reproduït a la perfecció per les gegants impressores de les fabriques de Lamigraf. 

I com és un espai capaç d’acollir qualsevol material? Al famós relat de Borges, la biblioteca de Babel, es descriu una biblioteca total, capaç d’acollir tots els llibres possibles, tot el que es possible expressar, “el evangelio gnóstico de Basilides, el comentario de ese evangelio, el comentario del comentario de ese evangelio, la relación verídica de tu muerte, la versión de cada libro a todas las lenguas, las interpolaciones de cada libro en todos los libros, el tratado que Beda pudo escribir (y no escribió) sobre la mitología de los sajones, los libros perdidos de Tácito.” 

De la mateixa manera, pel showroom de l’empresa Lamigraf, proposem un edifici concebut com a gran mostrari de materials, com a infinita biblioteca d’exemplars de les infinites possibilitats reproductives de l’empresa. Un edifici configurat bàsicament com una gran pell on disposar les mostres que surten de les impressores de les fabriques, tant les noves col·leccions (en un espai preponderant) com també les antigues (més relegades però sempre presents). Un edifici fet a partir de mostres, concebut com un immens mostrari d’infinites possibilitats. 

Dins el solar de la fàbrica, el nou edifici es disposa tenint en compte, en primer lloc, la proximitat programàtica necessària a les zones de ‘Disseny’ i ‘Comercial’ amb les que el showroom tindrà més relació. La seva col·locació perpendicular a les oficines busca generar una placeta d’accés que qualifica l’entrada més púbica del complex. A més, s’aprofita la construcció del showroom per reorganitzar els accessos a la fabrica, generant un nou vestíbul principal (molt més representatiu que l’actual), des d’on s’accedeix per una nova entrada a les oficines. Això serveix per reordenar tot l’edifici actual que, a causa de diferents reformes, pateix una manca de jerarquia espaial. 

En planta baixa el showroom conté el nou vestíbul a doble altura des del que, a través d’un passadís, s’accedeix a les oficines. En planta primera, trobem l’espai principal del showroom, ampli i flexible, capaç d’acollir diferents activitats i configurat a través d’un desdoblament de la pell exterior que genera els espais servidors (banys, circulacions, office,…) a l’interstici. 

Estructuralment es planteja que la pròpia pell exterior sigui portant, amb un mur i uns forjat s d’entramat bidireccional de fusta reforçats amb una sèrie d’elements rigiditzadors. Les instal·lacions també es distribueixen a través de la coberta i la façana que, de fet, esdevé únic operador arquitectònic, únic element entès com infinit mostrari de materials, resolent alhora les qüestions funcionals i estructurals de l’edifici. 

Imatges

Plànols

Fitxa Tècnica

Ús: Oficina

Ubicació: L’Ametlla del Vallès

Data de projecte: 2018

Superficie construïda: 428 m2

Autor: Nil Brullet Francí

Equip: Nil Brullet, Lluís Mateos

Proyectos Relacionados