Protectes dwellings

Our proposal for the rehabilitation in the old town of Barcelona involves transforming it into a residential reception centre based on six fundamental principles:

Domesticity: atmospheres and spaces are generated with architectural strategies that allow recovering the perception of seclusion and intimacy characteristic of a home of their own.

Versatility: each future user will arrive with their own and particular story, and for this reason the proposed spaces have a high flexibility that allows to adapt them to the specific needs of each case.

Feeling of security: one of the main needs of women in vulnerable situations is the configuration of a space where they feel safe and protected from possible attacks.

Gradient of intimacy: a typological structure must be established to allow gradual transition from common to private spaces through filters.

Community spaces: some common spaces are proposed in where users can socialize comfortably and safely and enjoy the outdoor space.

Light and ventilation: given the high-density urban nature and the orientation of the facades, the entire project seeks to maximize light entrance and ventilation.

Concept

The main entrance is proposed by the ‘Plaza de la Plana’, the largest and safest urban space to which the building faces. In first place, the habitants arrive to a double height space in where they can develop different activities and which, at the same time, serves as an intermediate space. In the attic a program of common services for the exclusive use of cohabitating families is proposed, which seeks to encourage the relationship between them in a safe space. The terrace is transformed into a landscaped space with a living space where you can carry out community activities in the open air.

The position of the staircase is maintained because it adds patrimonial character and the protected materiality is restored on the lower floors. A series of windows are incorporated that transform it into a space of crossed visuals that connect the entire floor.

The functional distribution of the living space is based on the idea that the two cohabiting families need common spaces but also, and above all, differentiated and private spaces where they can develop an independent life. Therefore, we propose a distribution with functional flexibility and that gradually advances from the common spaces to the most private ones.

The house is structured through the provision of a modular perimeter furniture that contains the serving spaces of the house (bathrooms, kitchen, stairs, elevator and furniture). This piece of furniture is used to organize the irregularities of the walls and minimizes the circulation giving a useful purpose. The bathrooms act as a filter between living rooms and bedrooms.

Privatization strategies are articulated within the rooms that allow mothers to enjoy some independence from their children thanks to the perimeter furniture.

 

The interventions in the building are based on recovering its patrimonial value and achieving compliance with the appropriate regulations and comfort, placing special emphasis on maximizing the entry of natural light and ventilation. This is achieved with the patio and the openings in the staircase, which enable the Venturi effect and act as passive solar collectors during winter.

To obtain a suitable life cycle of materials and guaranteeing a friendly and welcoming space, natural, sustainable and recyclable materials are prescribed. In addition, modular and dry construction systems are used.

Plans

Data sheet

Use: Equipment

Location: Barcelona

Project date: 2019

Built surface: 638,95 m2

Author: Nil Brullet Francí, Maria Morillo Sedó

Team: Nil Brullet, Lluís Mateos, Maria Morillo

Proyectos Relacionados
Sorry, no posts matched your criteria.